Intervju med Eva Nyh Hederberg

Eva har haft ledande positioner på Sundsvallsflyg, varit VD för Bizmaker och är sedan Januari i år VD på Sundsvalls Näringslivsbolag. Hon är slalomåkaren som älskar att vinna men som inte är rädd att förlora. Hon tycker det är viktigt att våga göra fel och är en sann Sundsvallsambassadör.

Eva Nyh Hederberg Sundsvalls Näringslivsbolag

Om du bara fick välja ut en sak i din karriär som du verkligen brinner för, vad skulle det vara?

Att vara med och utveckla Sundsvall! Det är världens bästa ställa att bo på. 15 minuter till allt. Livet blir så lätt här. Du kan kombinera din karriär med alla möjliga intressen; skidåkning, havet, sport och friluftsliv. Du har allt inom 15 minuter.

Du tog över rodret som VD för Näringslivsbolaget i januari i år. Hur har den resan varit och vad är fokus framåt?

Väldigt spännande. Jag kom in ett bolag som varit i turbulens. Många personer hade kommit och gått, och det hade stundtals varit chefslöst. Jag insåg att det är viktigt att vara ödmjuk och att hitta tillbaka till arbetsglädjen. Det var viktigt att arbeta med tydligheten kring vårt uppdrag och var vi är på väg. Att vi som grupp skulle tydliggöra vad det är som vi ska åstadkomma tillsammans.

Ett fokus jag har framåt är att fortsätta positionera Sundsvall. Vi är bra på mycket, men tyvärr inte alltid att lyfta våra framgångar och fördelar. Sundsvall är en fantastisk stad att bo i. Det går att kombinera ett spännande jobb och en givande karriär, och samtidigt ha 15 minuter till shopping, natur, havet, skogen, friluftsliv och allt där emellan. Vi har allt inom bara 15 minuter!

Vad var det som lockade med uppdraget?

Att vara med och utveckla Sundsvall. Samtidigt hade Näringslivsbolaget varit i en turbulent tid vilket inte var något som avskräckte mig. Jag har i min karriär varit med och startat upp och dragit igång många projekt i flera olika branscher. Äventyr och utmaningar har alltid lockat mig. Sedan är en stor del av Näringslivsbolagets uppgift att positionera Sundsvall för att få fler att flytta hit och locka fler företag att etablera sig här, vilket är något som passar mig väl.

Näringslivsbolaget arbetar för att skapa goda förutsättningar för att leva och verka i Sundsvall.

Genom åren har du haft både VD-roller och olika chefsroller. Vad är det som gör dig till en framgångsrik ledare?

Som person så älskar jag att tävla och att vinna, men hatar faktiskt inte att förlora. Om du är rädd för att förlora kanske du heller inte våga göra saker som du egentligen vill göra. Det tycker jag är viktigt. Jag har heller aldrig varit rädd för att ta plats i olika sammanhang, vilket kanske är anledningen varför jag ofta hamnat i ledarroller.

I min karriär och i min yrkesroll är jag är duktig att skapa entusiasm och att motivera andra. Jag ser mig själv som prestigelös och har lätt att ta hjälp när det behövs. Jag ställer frågor tills jag verkligen förstår helheten, och tror på ett coachande ledarskap, för oftast har vi svaren själva och behöver bara någon som bekräftar det. Sedan tycker jag det är oerhört viktigt att som ledare även ha kunden i fokus. Jag är uppvuxen i entreprenörskap då mina föräldrar var företagare, och förstod tidigt att det alltid måste vara kunden som är i fokus. Kunden betalar allt vi gör, och kommer alltid vara kärnan i verksamheten. Det är viktigt att i all dialog utgå från kundens behov oavsett vilken roll du har.

Hur är en bra chef enligt dig?

Det är viktigt att du som chef har förmågan att se både medarbetare och kunder. I min karriär har jag haft förmånen att arbeta med en del affärsmän och affärskvinnor som varit fantastiska på att skapa affärer men där man kanske saknat fokuset på medarbetaren. Det är därför viktigt att en bra chef ser båda delar.

En bra chef skapar en tillåtande atmosfär där frågor och dialog är tillåtet. Den typen av miljö tillåter medarbetare att våga ifrågasätta, och möjliggör för chefen att kunna växa i sin roll.

Jag har mycket tillit och ger gärna mandat till andra människor. Ger jag mitt förtroende till någon så tror jag man vårdar det förtroendet.

Hur är du som chef?

Jag har mycket tillit och ger gärna mandat till andra människor. Ger jag mitt förtroende till någon så tror jag man vårdar det förtroendet. Så naiv vill jag vara i min tro att alla människor vill ta ansvar, i alla fall tills någon motbevisar mig. Jag backar alltid upp mina medarbetare och tror på att uppmuntra människor att våga göra det de tror på. Alla får göra fel, men kanske inte samma fel flera gånger.

Det har faktiskt hänt att jag uppmanat mina medarbetare att göra fel oftare. Personer som kanske gör allt ”by the book” lite väl mycket. Jag tror på att våga göra saker. Att ha mod. Det är när du vågar som du verkligen utvecklas, även om det blir fel ibland. Detta gäller särskilt när det handlar om våra kunder. Lös problemen, och gör kunden nöjd!

Vad är det bästa med ledarskap?

Jag trivs med att ha det fulla ansvaret. Sen är jag verkligen ingen som tror jag kan allt. Jag tror på samarbete, samverkan och att ge mandat till andra. En stor fördel med att vara chef är även att jag har möjligheten att satsa på projekt jag verkligen tror på. Det gillar jag.

En viktig del i att vara chef är att rekrytera nya medarbetare. Vad innebär en framgångsrik rekrytering för dig?

Att rekrytera in medarbetare som bidrar till företagets verksamhet och utveckling. Jag brinner för att se människor utvecklas. Jag tror mycket på att låta människor växa i sin roll.

Hur arbetar du som chef för att medarbetaren ska bli framgångsrik?

Jag ger dem tydliga mandat kring sitt område. I början kan jag behöva hålla lite i handen men ändå pusha dem framåt. Jag tror att alla lär sig av att göra fel och jag förespråkar alltid att det är viktigt att våga. För att få människor att känna sig modiga ger jag dem förtroende och tillit. Jag tror på att coacha och att inte alltid ge svaren direkt. Ofta har de svaret själv men behöver bara få det bekräftat.

Vad är det viktigaste när du ska rekrytera nya medarbetare?

Först och främst behövs det alltid någon form av grundkompetens för rollen, och rollen avgör vad som är viktigt i form av egenskaper och vad vi letar efter. Generellt sett gillar jag driv och engagemang. Jag uppskattar när människor tar för sig. En annan väldigt viktig egenskap är mod. Att rekrytera in människor som vågar och kan berätta om tillfällen då de slängt sig in i något okänt är alltid intressant.

Hitta något som du verkligen är passionerad över. Det är viktigt att hitta det du brinner för. Lönen är såklart alltid viktig men det är inte allt. Du måste vara hållbar och orka genom livet.

Har du några råd att ge till personer som känner att de vill ta nästa steg i sin karriär?

Hitta något som du verkligen är passionerad över. Det är viktigt att hitta det du brinner för. Lönen är såklart alltid viktig men det är inte allt. Du måste vara hållbar och orka genom livet. Du spenderar ändå en väldigt stor del av livet på jobbet.

Jag tror på att omge sig med rätt människor. Fråga andra, be om tips och hjälp och använd dig av mentorer. Jag har skapat ett stort nätverk att kunna bolla frågor med, med flera personer att kontakta i flera olika branscher. Genom åren har jag lärt mig massor från människor runt omkring mig. Att få andras insikter och lära sig av andra är oerhört värdefullt.

Evas bästa tips för att lyckas med sina rekryteringar:

  • Var alltid noggrann när du rekryterar – Det är dyrt att rekrytera fel. Glöm inte referenserna.
  • Var modig och våga tänka nytt. Våga rekrytera utifrån och från andra branscher. Våga rekrytera den profilen som har en helt annan erfarenhet och bakgrund. Välj inte alltid det självklara.
  • Rekrytera för mångfald. Få in andra infallsvinklar i verksamheten.
  • Fokusera på att få in någon till gruppen som både utmanar er och bidrar med nytt

Gillade du detta inlägg? Dela med andra!

Kontakta oss

Redo att stegra er rekrytering?